Kensulaisia Tukholman maratonilla

6.6.2005

Pirjo, Julle, Veikko ja Keijo viettivät pitkän viikonlopun todellisen kestävyysurheilun parissa. Tukholman maratonille lähdettiin perjantaina ensin bussilla kohti Helsinkiä ja sieltä ”aavelaivalla” Tukholmaan.

Aavelaiva -nimitys tulee siitä, että menomatkalla baaritiskeillä vierailee vain harva huoltaja ja hiljaisuus laskeutuu hytteihin jo iltakymmeneltä.  Tässä vaiheessa parhaat myyntiartikkelit olivat pullovesi ja banaanit.

Maraton juostiin lauantaina, jolle oli ennustettu rankkasateita ja kovaa tuulta. Laivalla ehdittiin nähdä jo monenlaisia viritelmiä sateen varalta. Onneksi sade lakkasi ja matkaan päästiin hyvin happirikkaassa, toisaalta kosteassa ilmassa.

Itse juoksu pelkällä asfaltilla sujui Kensulaisilta hyvin. Jukka Tirronen teki ennätyksensä 3.29,59 ja Veikko Vuorinen, Pirjo Ilmavirta ja Keijo Ilmavirta selvisivät suuren taistelun jälkeen maaliin noin neljässä tunnissa. Osallistujia oli kaikkiaan 17 071, joista suomalaisia n. 5 500. Yksin ei tarvinnut juosta missään vaiheessa, siitä piti huolto myös runsaslukuinen yleisö. Hienot puitteet ja hyvät järjestelyt – siinä hyvät edellytykset elämysmaratonille.

Paluumatkalla aavelaiva oli muuttunut. Menomatkan energiset ihmiset ontuivat kilvan kohti jäävoiteiden myyntipisteitä ja hierontaa, saunoihin sai jonottaa pitkään. Ruoka ja juoma maistuivat ja TaxFreen kassa kilisi lupaavasti. Risteilyilma oli mennen tullen hyvä ja reissu mukava. Nähtäväksi jää, oliko maraton jonkun viimeinen vai jatkuuko harrastus entistä innokkaammin.