Kensulaisia alamäkipotkukelkkailun SM-kisoissa

20.12.2007

Kaikille avoimet alamäkipotkukelkkailun SM-kisat järjestettiin 24.11.2007 Äkäslompolossa jo kolmatta kertaa. Kilpailijoina oli 55 hurjapäätä: 15 naista, 13 miestä ja 9 joukkuetta, kussakin 3 henkeä. Kensulaisista kilpailuun osallistuivat Jukka-Pekka Järvinen ja Ulla Yrjölä.

Kisakeli oli erinomainen ja tie todella liukas. Noin 3 km mittainen reitti kulki Tunturitiellä, lähtö oli Ylläksen hiihtokeskuksen parkkipaikalta ja maali Äkäshotellin pihassa. Kisan saattoi ajaa joko järjestäjiltä lainatulla mummopotkurilla tai oikealla kilpakelkalla. Hulppeat palkinnot tai aito rakkaus lajiin toikin paikalle kymmenkunta ammattikelkkailijaa mukaan lukien moninkertaisen maailman mestarin, Hannu Vierikon.

Kensulaiset olivat Ylläksellä pikemminkin hiihtämässä. Koska potkukelkkailuun tarvittava varustus oli jäännyt kotiin, heidän oli kypärien ohella lainattava järjestäjiltä myös mummopotkurit. Piikkareiden virkaa toimittivat kenkiin kiinnitettävät liukuesteet.

Alun kiihdytys juosten parkkipaikalta tielle sujui sekä Ullalta että Jukalta hyvin ja molemmat aloittivat laskun sarjojensa kärkipäässä. Mäen jyrketessä kilpakelkat sujahtivat kuitenkin ohi ja mummopotkureilla kiitävät keltanokat joutuivat vaikeuksiin. Jukka sai kelkkansa pysymään pystyssä maaliin asti ja voitti epävirallisen mummokelkkasarjan. Ullan käsissä kelkka oli villimpi kuin hullu poro ja lasku keskeytyi monta kertaa päin penkkaa tai kaatumiseen. Maalissa Jukkakin myönsi, ettei ole aikoihin niin pelännyt kuin nyt "letkujen" jalasten venkoillessa viidenkympin vauhdissa.

Naisten nopein oli Nina Koponen. Miesten voittaja, Matti Pesälä Raumalta, teki kisaennätyksen huikealla ajalla 6:26:27. Poliisin liikennetutkalla mitattiin 2006 kärjen vauhdiksi huimat 52 km tunnissa.

Tulokset: http://www.yllas.fi/?deptid=29034 ja muita juttuja http://www.luoteis-lappi.com/arkisto/yllaksen-talvikausi-alkoi-vauhdilla-alamakeen.html