Kensulaiset saalistamassa potkukelkkailun MM-mitaleita

10.3.2008

Maailmanmestari 2008 Timo Rinkinen.

Jälleen kerran Kensu potkijat kävivät mitalijahdissapotkukelkkailun MM-kisoissa Multialla. Mitalisaalis oli kohtalainen, kun miesten yli 45-vuotiaiden sarjassa Timo Rinkinen ja Hannu Luoma olivat vauhdissa. Rinkinen tuuttasi 500 metrin kisassa mutkan jälkeen keulille pitäen sijoituksen Kortelan Ryhdin Matti Pesälän edessä. Pesälän kannoilla Luoma valloitti pronssipallin itselleen.

Miesten 3*500 metrin viestin mitaleista Kensu (Lehtinen,Rinkinen, van Camp) taisteli koko viestin ajan. Ekaan vaihtoon tultiin niukasti kärjessä, mutta Ketkupolkan Hannu Vierikko kiilasi ensimmäisessä mutkassa kärkeen. Vierikko petasi joukkueen ankkurille hyvät asemat. Ankkuri Janne Monsen kaatumisesta huolimatta voitto valui jälleen Ketkupolkalle. Lisäksi OttoMotorin ankkuri, kisojen potkukuningas, Jussi Lahtinen yllätti ankkurimme ja niin oli pronssiin tyytyminen.

Aamu oli aloitettu lasten sarjoilla, joissa 10-vuotiaisen 200 metrin kisassa Mikki Rinkinen kellotti nopeimman ajan. Yleisesn sarjan vastaavassa sutaisussa kensulaisista vain Lehtinen ylsi finaaliin. Vierikon peesissä pääsi tällä kertaa vain neljännelle sijalle, niin on nuoriso edistynyt tällä rintamalla. 2000 metrin kisassa heltisivät sijat neljä (van Camp), kuusi (Lehtinen) ja seitsemän (Rinkinen). Kärjessä kyyti oli tällä kertaa liian vetoista.

Maratonilla vetäistiin historiassa jälleen yksi uudenlainen siivu. Matkaa väännettiin ja käännettiin niin, että sitä ei maratoniksi enää vanha potkumies tunnistanut. Yllättäen Sinervä-järven selällä vesittyneen radan sijaan kurvattiin jäältä mantereelle ja kohti todella perinteistä potkumäkeä, eli Pekolan mäkeä. Tuota mäkeä oli tahkottu MM-maratonilla viimeksi joskus1990-luvun paikkeilla, kylläkin tuolloin eri kilpailu keskuksesta käsin. Tällä kertaa matka typistettiin liikennejärjestelyiden vuoksi noin 11 kilometriin. Niintämä potkujaoston vetäjä yllätettiin potkuhousut kintussa, eipä ollut mukana maastokalustoa. Piti turvautua laina- ja historiakalustoon tai kurvata mantereelle nousun jälkeen varikolle. Menestyksekkäimmin maastosta selvisi Kensu-miehistä Hannu Luoma, joka nelivitosten sarjassa kaappasi hopeaa. Nopein sen sijaan oli jälleen van Camp kiiruhtaen yleisessä sarjassa sijalle viisi.

Varsinaisten potkujen lisäksi kantautui kensuportterin korviin pari välittämisen arvoista juttua. Ensinnä paikalla ollut Hollannin potkuliiton touhunainen kertoi lajin levitysaikeista, mihin hänen kotimaassaan antaa hyvät edellytykset mm. viiden kilometrin mittainen tekojäärata, joka on käytössäjopa koko vuoden!?! Toisen mielenkiintoisen asiakokonaisuuden muodostivat kisaemännän ajatukset MM-kisojen tulevaisuudesta – ensi vuonna on tarkoitus jatkaa, mutta pitäisi jotain repäistä jälleen. Tänä vuonna potkaistiin yhtä soittoa 140 tuntia kunnan juhlavuoden kunniaksi ja yllättäen yövuorot osoittautuivat suosituimmiksi. Niinpä joku oli heittänyt, että eiköhän järjestetä seuraavat MM-kisat öiseen aikaan. Sinällään idea ei ole uusi, näemmä jo kymmenen vuotta sitten pähkäiltiin moista, mutta nyky maailmassa yöpotkut kuulostavat erittäin kiehtovilta. Kolmas uutinen potkumaailmasta olkoon se, että Savoon on perustettu uusi seura – Savon Dynamo ry (www.sad.fi).Lajeina tällä nuorikolla on potkukelkkailun ja –lautailun lisäksi myös rullaluistelu.