Kensulaiset potkimassa

24.3.2005

Antti ja Timo vauhdissa (kuva Esa Mononen)

Potkukelkkailun MM-kisat 2005
Kensulaiset iskivät piikkareita todenteolla jäihin Multian Sinervä-järvellä 19.-20.3. järjestelyissä potkukelkkailun MM-kisoissa. Potkukelkkailun MM-kisojen on järjestetty Multialla vuodesta 1988 lähtien (esikisat 1987). Tapahtuma on elänyt monenlaisia vaiheita vuosien saatossa, mutta reipashenkisenä potkukelkkailijan vuoden kohokohtana se on säilynyt ja tainnut vankistaa asemiaan. Kensulaisten menestys on näissä kisoissa jotensakin vakiintunut ja se oli kohtuullinen tälläkin kertaa.

 Mestaruuksia kensulaisille irtosi 45-sarjoissa. Ensimmäisenä kisapäivänä miesten yli 45-vuotiaiden 500 metrin voiton kaappasi Hannu Luoma. Hannu runttasi kurviin keulilla ja onnistui pitämään kelkan penkkojen sisäpuolella sekä kilpailijat seläntakanaan. Pahimman vastuksen tarjosi kokenut Ahti Halonen.

Toisena päivänä maratonilla Anneli Mörä-Leino pääsi kultakantaan naisten yli 45-vuotiaiden sarjassa. Annelille kovimman vastuksen tarjosi kova pohjoistuuli. Kaikista naisista Anneli oli neljänneksi nopein.

Hannu Luomalle maraton ei tällä kertaa tuonut mestaruutta. Viimeiselle kuuden kilometrin lenkille lähdettäessä Hannu oli Harjavallan Matti Pesälän vetämässä letkassa mukana, mutta potkukone alkoi yskiä kohtalokkaasti jo ennen vastatuuliosuudelle lähtöä. Liekö syynä intoutuminen vetojuhdan tehtäviin yhdellä kierroksella yhdistettynä aiempia talvia vähempiin potkukilometreihin. Joka tapauksessa rako letkaan oli kasvanut sen verran suureksi, että kiinnisaaminen oli mahdotonta varsinkin, kun letka kiristi vauhtia maalin lähestyessä. Veturina toiminut Pesäläkään ei kultaa kaulaansa saanut, sillä vaasalainen Elis Björk oli säästellyt tarpeeksi voimia loppukiriinsä.

Kensun potkujoukkueen ykköstykki, Richard “Riku” van Camp, oli lauantaina Kolin maisemissa seikkailukisassa yhdessä toisen kensulaisen ”Multian kävijän”, Vesa Ruuskan kanssa. Rikun ollessa poissa miesvahvuudesta muu yleisen sarjan miehistö taisteli henkilökohtaisissa lajeissa lähinnä jäännöspisteistä. Joskin Antti Lehtinen onnistui niukin naukin ”tuurata” Rikua 200 metrin kisassa.. Kulta karkasi jälleen Belgian miehelle, Erwin Borremansille ja hopea Ketkupolkan kiintotähdelle, Hannu Vierikolle. Hyvissä olosuhteissa ajat olivat ennätysluokkaa.

Pidemmällä matkalla, eli 2000 metrin taistossa, eivät Kensu-miehet Rinkinen, Lehtinen ja Luoma kyenneet puolustamaan van Campin viime vuonna saavuttamaa hopeaa. Miehet kyllä taistelivat kunniakkaasti keskenään. Pisimmän korren kensulaisten keskinäisessä kamppailussa vei Timo Rinkinen Lehtisen pöllyytellessä pari kertaa ulkokaarteen penkkoja.

Kensulaisten oli myös vaikea haastaa viestissä (2*500+600m) Ketkupolkan ykkösmiehistö, joka koostui näiden ja edellistenkin kisojen yksilömatkojen mestareista. Mahdollisuus mestaruuteen olisi saattanut tulla Ketkupolkan miehistön kompuroinnin avulla, mutta tällä kertaa Kensun miehistö sortui huonoon starttiin ja yleisöä viidyttäneisiin piruetteihin. Tsekit saatiin kuitenkin pidettyä selän takana ja hopeaputki jatkui jälleen viestimiehistöllä.

Sunnuntaina Riku potkaisi seikkailukisan verryttelynä maratonin ja kovakuntoisuudesta osoituksena oli sijoittautuminen neljänneksi, vain kolmella sekunnilla triatlonistina tunnetun Anssi Lehtisen edellä. Mestaruuteen potki viime vuoden tapaan Ketkupolkan Alpo Kuusisto ja toiseksi Hannu Vierikko, joka kukisti niukasti Vantaan Veturin Jan Elmgrenin.

MM-kisojen tulokset löytyvät osoittesta http://www.multia.fi/potkut.

- Antti Lehtinen -